Het weer op Sint Maarten

Als je het eiland Sint Maarten bezoekt dan mag je gegarandeerd rekenen op tropische weersomstandigheden. Bij dit weertype hoort een uiteenlopend aantal weerbeelden. Zo is er bijna altijd wel een wolkje aan de lucht, maar kan de lucht ook strakblauw zijn of juist bijna donkergrijs van de bewolking. Je kunt heerlijke droge periodes hebben, maar ook dagen met buitjes of periodes met zware regenval. En ding is echter zeker op Sint Maarten en dat is dat je te maken zult krijgen met tropische warmte. Overdag is het ongeveer 28 tot 32 graden Celsius en 's avonds koelt het slechts een paar graden af. De minimumtemperatuur ligt het hele jaar zo rond de 23 tot 26 graden Celsius.

Sint Maarten bezienswaardigheden

Een vakantie op Sint Maarten betekent vooral zon, zee en strand. Er zijn echter ook leuke bezienswaardigheden om te zien en excursies om te ondernemen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Sint Maarten op een rijtje gezet:
Sint Maarten bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Sint Maarten

Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger heeft Sint Maarten een moessonklimaat. Dit tropische klimaattype wordt aangeduid als een Am-klimaat. Kenmerkend voor dit is dat de gemiddelde jaartemperatuur niet onder de 18 graden Celsius ligt (deze temperatuur wordt zelfs op geen enkel moment in het jaar gehaald op het eiland), dat er in de droogste maand van het jaar niet meer dan 60 millimeter neerslag valt en dat er een redelijke hoeveelheid neerslag valt: tenminste 1000 mm per jaar bij een droogste maand van 60 mm en tenminste 2500 mm bij een droogste maand van 0 mm. De gemiddelde jaarsom van ongeveer 1050 tot 1200 millimeter en de droogste maand maart met 50 millimeter zorgt ervoor dat Sint Maarten net op de grens valt van het tropische moessonklimaat en het drogere savanneklimaat.

Regen en zon

Als je op Sint maarten verblijft ligt er vrijwel altijd wel een regenbui op de loer. Langere droge periodes komen amper voor, hoewel de kans op een bui in de periode februari tot en met juni wel wat kleiner is dan in de periode juli tot en met januari. Per jaar valt er op Sint Maarten gemiddeld 1050 tot 1200 millimeter neerslag, waarbij de centrale en noordelijke delen van het eiland gemiddeld wat natter zijn dan de zuidelijke strook.
De zon schijnt ook uitbundig op het eiland. Met gemiddeld ongeveer drieduizend uren zonneschijn per jaar mag Sint Maarten zonnig genoemd worden. De zon wordt hierbij wel regelmatig door wat wolken afgewisseld. Een heel etmaal zonder enige vorm van bewolking is vrij zeldzaam op het eiland. Dat geldt overigens voor veel Caribische bestemmingen. Met gemiddeld 9,4 uur zonneschijn per dag is augustus de zonnigste maand. De andere maanden zijn gemiddeld ook goed voor tenminste zo'n acht uur aan zonnig weer per dag.

Wind

Als je op Sint Maarten bent dan zul je vrijwel altijd een lichte bries voelen. Deze noordoostpassaat is zo goed als altijd aanwezig. Over het algemeen houden de bewoners van de passaatwind. Het zorgt ervoor dat de warmte aangenaam blijft. De wind zorgt voor de lichte verkoeling die bij tropische temperaturen zeker welkom is. Op momenten dat de passaat weg lijkt te vallen of amper volbaar is dan merk je dat meteen. Op dat soort dagen kun je de warmte minder goed hebben en verlang je naar een beetje wind. Een fraai bijkomend effect van de wind is dat de bladeren van de palmbomen zo mooi meedeinen. Heerlijk voor op je vakantievideo's.

Stormen en orkanen

Vanaf eind juni begint de kans op wat zwaardere wind toe te nemen. Dit is de periode waarin het zeewater boven de Atlantische Oceaan dermate opgewarmd is dat er tropische depressies kunnen ontstaan. Deze soms zeer diepe depressies bewegen zich in westelijke richting naar het Caribisch gebied waar ze voor zeer onbestendig weer kunnen zorgen. Denk hierbij aan regen en wind, maar ook aan tropische stormen die een vakantie gedurende twee tot drie dagen flink in het water kunnen laten vallen.

Soms kan een tropische storm zo zwaar worden dat men spreekt van een orkaan. Bij orkaankracht is er sprake van schade door wind en water. De harde wind zorgt voor directe schade waartegen je je tot op zekere hoogte kunt beschermen door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen. Naarmate de orkaan sterker is neemt de vernietigende kracht toe. Zo werd Sint Maarten op 6 september 2017 vol getroffen door categorie-5 orkaan Irma. Dit is de zwaarst mogelijke categorie. Het resultaat was een ravage die overbleef nadat het oog van Irma recht over het eiland getrokken was.

Winterzonvakantie

Sint Maarten is een prima winterzonbestemming. In het winterseizoen (november tot en met april) ligt de maximumtemperatuur gemiddeld tussen de 28 en 30 graden Celsius. De laagste etmaaltemperatuur ligt dan rond de 23-24 graden Celsius. Dat zijn prima temperaturen om tijdens de Nederlandse wintermaanden de kou te ontvluchten en lekker wat bij te kleuren op het strand. Houd er rekening mee dat er vooral in november maar ook in december nog wel kans is op een tropische storm. Daarna neemt de wind snel af naar voor Sint Maarten normale proporties.

Klimaattabel voor Sint Maarten

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 C 23 C 8 uur 15 dagen 66 mm 26 C
februari 29 C 23 C 8 uur 11 dagen 51 mm 26 C
maart 30 C 23 C 9 uur 11 dagen 45 mm 26 C
april 30 C 24 C 9 uur 11 dagen 64 mm 26 C
mei 31 C 24 C 8 uur 14 dagen 93 mm 27 C
juni 31 C 25 C 8 uur 14 dagen 62 mm 28 C
juli 31 C 25 C 8 uur 16 dagen 72 mm 28 C
augustus 31 C 25 C 9 uur 16 dagen 99 mm 28 C
september 31 C 25 C 9 uur 16 dagen 140 mm 29 C
oktober 31 C 25 C 8 uur 17 dagen 113 mm 29 C
november 30 C 24 C 8 uur 16 dagen 149 mm 28 C
december 29 C 23 C 8 uur 15 dagen 94 mm 27 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je aan Nederlandse schoolvakanties gebonden bent dan kun je wat betreft het weer het beste in de voorjaarsvakantie of meivakantie naar Sint Maarten reizen. Voor de Belgische gezinnen met kinderen is de Paasvakantie een prima periode om een vakantie op 'the friendly island' te vieren. Dit zijn de vakanties met de kleinste kans op zwaardere regenval en ook de maanden waarin het weer minder drukkend is.

De zomervakantie is prima voor een vakantie op Sint Maarten. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er in juli en in toenemende mate in augustus kans is op tropische depressies die het weer (flink) kunnen verstoren. De kans dat dit gebeurt op het moment dat jij op Sint Maarten verblijft is niet enorm, maar wel aanwezig. Dit geldt zeker ook voor de herfstvakantie.

De kerstvakantie is prima op Sint Maarten, maar dr!!! Dit is het hoogseizoen wat zich vertaalt in hoge ticketprijzen, dure hotelkamers en hoge prijzen voor de pakketreizen naar Sint Maarten.

Mocht je niet aan de schoolvakanties vast zitten dan is wat betreft het weer de periode februari tot en met juni de mooiste tijd om Sint Maarten te bezoeken. Dit is de drogere periode en de zon laat zich net als het hele jaar vaak zien. Wil je zo goedkoop mogelijk op vakantie naar Sint Maarten? Kijk dan vooral naar de maanden september, oktober en november. Ons advies is om dan vooral een last minute vakantie naar Sint Maarten te boeken, zodat je goed in de gaten kunt houden of er onbestendig weer op komst is. Je wilt immers niet op Sint Maarten verblijven op het moment dat er een orkaan in de buurt komt.

Meer info over Sint Maarten

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het eiland Sint Maarten:
Sint Maarten in 24 foto's

Sint Maarten informatie
Sint Maarten tips
Sint Maarten weer & klimaat
Sint Maarten zonkalender
bijzondere plaatsen op Sint Maarten
mooiste dorpjes in Saint-Martin
winterzon informatie Sint Maarten

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy